2013. november 20., szerda

Imagine Budapest-i séták 2. - Együtt változunk II.

Ez a túra tényleg olyan gazdag, hogy kellett rá két délelőtt, ahogy Emese, a túravezető is megtapasztalta, úgy én is elfáradtam mindkét nap után, sok lett volna egybezsúfolva.
A második etapot is a Jézus szíve templomnál kezdtük. Volt egy kis kavarodás, a plébános segítője kellett volna, hogy felvigyen minket a templom tornyába, de először nem találtuk meg az embert (mise volt éppen a templomban + még keresztelő is utána), aztán meglett, de ő meg nem találta meg a toronykulcsot...Végül feljutottunk, ez volt a kilátás:






Miután mindenki épségben leért a harangtoronyból, benéztünk a templomba, melynek üvegablakait próbálják folyamatosan pótolni, amelyek még a II. világháborúban törtek be, majd ismét a Városmajor utca felé vettük az irányt. A Barabás-villa melletti lakóház, a 42. szám alattamit Árkay Aladár tervezett, a már korábban említett Schachtner-ház a 24-ben, a Kós Károly iskola, és itt van az 50-es szám alatt a következő érdekes ház, amely már 1941-ből való, franciaerkélyekkel, üvegtéglaberakással és - ami a képen nem látszik, de van - teremgarázzsal, ami a maga nemében elég új dolognak számított akkoriban, hiszen még alig voltak autók.

A következő ház nekem különösen kedves, itt lakott ugyanis Polcz Alaine férjével, Mészöly Miklóssal. Emléküket a 48-ban emléktábla is őrzi.

 
A házat Basch-villának is hívják, Dr. Basch Lórántról kapta a nevét. Itt működött a Nyugat Irodalmi Múzeum, most főzőiskola van benne állítólag... 1934-ben készült, Vágó József tervezte, aki egyébként vicces módon az Imagine Budapest egy másik sétáján, A fal adja a másikat címűn, a pesti oldalon, a VIII. kerületben, a Gutenberg téren álló Gutenberg-otthont is, többek között, de tervezett pl. a szülővárosomban is egy házat, bár az elpusztult. Az Alföldi Takarékpénztár egyébként ez az ominózus épület.
Ezután már csak két nagyobb épület volt hátra (közbeiktatva még előttük a Kékgolyó utca sarkán álló modernista bérházat, melynek csöndes és nyugalmat sugárzó belső kertje van, annak ellenére, hogy nem messze itt dübörög az Alkotás utca forgalma - 1961-ben készült el Presich Gábor tervei alapján, és a lakói közül még sokan most is az akkor beköltözöttek, vagy már a leszármazottaik, de mindenesetre szeretnek itt lakni az emberek), a Déli pályaudvar melletti, most Hotel Mercure Buda egyrészt (leánykori nevén Hotel Buda Penta), Finta József tervei alapján, az utolsó panelszálloda 1982-ből.
Másrészt pedig az utolsó állomásunk, ahol bent nem lehetett fotózni, pedig színes esernyők lógtak a nagy belső fedett terében és az olyan jól mutatott (amúgy ez a rózsaszín fal, ez olyan fura nekem), ez pedig a régen Matáv székház, most talán Magyar Telekom a rendes neve neki, a Krisztina krt. 55-ben. A ház megépítésekor palota volt, Kammerlauf (Kalmárffy) Ignác barokk palotája, majd Karátsonyi-palota néven volt ismert, végül az 1950-es években legyőzte őt is a szocreál.
Összességében véve tehát végigsétáltuk nagyjából a XIX-XX. századot, nagyon izgalmas volt látni és hallani a város ezen szegmensén keresztül annak alakulását. Még sok-sok ilyet szeretnék! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése