2014. május 1., csütörtök

Ybl és Lechner nyomában építészeti séták - A fóti templom III. rész

A templom előtti, rondellaszerűen kialakított téren állva, szemrevételezve a külsőt, felsétáltunk főhomlokzati nagykapun át a felső templomba. Tulképpen kettős liturgikus térről beszélhetünk ez esetben: a felső a katolikus hívek plébániatemploma, míg az alsó a Károlyi-család temetkezőhelye.
Bazilikáris elrendezésű, háromhajós, gazdagon díszített térbe jutunk: a kórus, a fő- és mellékhajók, és a szentély tárul fel a szemünk előtt. A főhajót a mellékhajóktól oszlopsor választja el egymástól, mennyezete kazettás, a mellékhajók égszínkék boltozatúak, sárga csillagokkal, a csillagos ég hatását keltve.


 A főhajó kazettás mennyezete
A főoltárkép - melyre B azt mondta, hogy kevéssé látott még ilyet, ugyanis ezek a képek nem a falakon vannak, hanem egy állványon, ahhoz hasonlatosan, mint amilyeneket én például a tárgyalókban, hivatalos helyeken szoktam látni, általában a cég logójával vagy jelmondatával, illetve címerrel díszített zászlócskák, erre gondolok, csak nagyban -:
tehát a főoltárkép Szűz Máriát, a két mellékoltárkép pedig a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt - aki a régi templom védőszentje volt -, illetve Szent Franciskát ábrázolják, akinek alakjával emlékezik meg az építtető feleségéről, Esterházy Franciskáról. Az öreg koldus képében, azt tartják, hogy maga Károlyi gróf ismerhető fel, az előtéri alakokban pedig a gyerekeik. 

Szent György oltárképe
 Szent Franciska oltárképe
A szószék római mesterek munkája, 6 szobor díszíti: Szent Ágoston, Szent Leó pápa, Jézus, kezében az élet könyvével, Mózes a tízparancsolat tábláival, Szent Jeromos és Szent Ambrus.
A szószék egy részlete
A jobb oldali torony alatti kis kápolnában van Szent Lucentius ereklyéje, aki római katona volt és vértanúságot szenvedett, viaszba ágyazott testét IX. Pius pápa adományozta a templomnak elismerése jeléül 1855-ben. Jelenleg itt a másolat látható, ugyanis a II. világháborúban szovjet katonák megrongálták a sírt. A kápolna boltozata érdekes még, a sarokboltozati dekoráció neve muqarnas. Az arab épületek kupoláján és a homlokzatokon is lehet vele találkozni, főként Isfahanban, Bukharaban vannak szép emlékek, és a mór hatásra épített granadai Alhambrában is. Nem nagyon tudom hova tenni ezt a keveredést: Dávid csillagok mindenfelé (mely tulképpen nem is csillag, hanem két egymásba fordított egyenlő szárú háromszög, mindenféle értelmezéssel: férfi és nő jelképe, ahol a V-alak a női termékenységet, a méhet szimbolizálja, a fordítottja pedig a pengét, a férfiasságot, a harcot, de lehet a jó és rossz kettőssége is, vagy az "amint lent, úgy fent" is akár)), melyek mellett jól megférnek az arabos motívumok, furcsa...
 Az ereklyetartó kápolna mennyezete
Az arab díszítő elem: a muqarnas 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése