2014. május 6., kedd

Ybl és Lechner nyomában építészeti séták - A fóti templom IV., befejező rész

A felső templom után ki- és majd besétáltunk az oldalbejáraton át a szentélyszerű altemplomba, ami, nevével ellentétben, nem a talajszint alatt, hanem annak szintjében van. 
A bejárattól jobbra a tragikusan hamar, 18 éves korában, baleset következtében elhunyt Károlyi Erzsébet szobra, rajta a felirat: "Jövök, uram":
 
Balra Krisztus márványszobor áll, melynek talapzatában van a templom legértékesebb kincse, egy nemesköves-márványberakásos intarzia:



Szemben vele a Feltámadás Angyalának szobra látható, kezében harsonával.
A szentélyt a sírbolttól rács választja el; a sírokban nemcsak Károlyiak, hanem az előző kegyúr, gróf Fekete György és fia is nyugszanak, bár ők befalazva.
Apró részletek még az altemplomból:


A látogatók elől jelenleg a restaurálás miatt elzárt, belső lépcsősorra is rámehettünk, amely belülről vezet le a felső templomtérből az altemplomba; érdekes lenne kielemezni, hogy mit/miket ábrázol a lépcső felett ez az alkotás:
Az altemplomból kijőve, a kis templomkertben oldalt sorakoznak a keresztúti stációk fülkéi, középen rom, de sajnos felirat nélkül, úgyhogy ez csak tipp, hogy talán a korábbi templomot hivatott szimbolizálni. 
Összességében egy nagyon alapos ismertetőt kaphattunk Ági, a séta vezetője személyében, látszott, hogy nagyon lelkiismeretesen felkészült, s minden apró részletre kiterjedően ismeri a templom és a család történetét. Ugyanakkor, egészen elképesztő, hogy ez a letűnt kor, ezek a fényükben megfakult arisztokrata családok mily nagy gonddal fordulhattak anno az uradalmuk, a birtokuk felé. Károlyi Istvánról pl. úgy tartják, hogy az összes számlát megsemmisítette, melyek a templom építésekor felszámításra kerültek, mert úgy tartotta, hogy ez egész egyszerűen nem pénz kérdése, és nem fontos, hogy mi mennyibe kerül... Nem tudom, lehet, hogy a jobbágyainak, a földjén élőknek nehéz sora volt, mert szegények voltak, és sokat dolgoztak, lehet, hogy képmutatás volt az egész, de a séta során mégis egy szimpatikus kép rajzolódott ki, ahogy szép lassan megismertük valamennyire ennek a nagybirtoknak az életét, itt, ezen a kis földszegleten. 

Korábbi bejegyzések:
1. rész: 
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2014/04/ybl-es-lechner-nyomaban-epiteszeti.html
2. rész: 
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2014/04/ybl-es-lechner-nyomaban-epiteszeti_23.html
3. rész: 
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2014/05/ybl-es-lechner-nyomaban-epiteszeti.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése