2015. augusztus 11., kedd

Ahol leanderből van a kerítés - Provence, 2. nap

Második napunk reggelén gyorsan leszaladtam a partra, mielőtt továbbindultunk, nehogy már ne lássam a tengert közelről. Tudtam, hogy hamarosan elhagyjuk és bemegyünk a szárazföldre, legközelebb majd csak utunk végén, Monaco-ban találkozunk újra. 
Az elromlott busz helyett az utazási iroda másnap reggelre pöpecül kiküldött egy másikat, úgyhogy innentől fogva nem volt panaszunk, amikor utaztunk egyik helyről a másikra, mert a buszban elviselhető volt hőmérséklet a kinti 30 pluszok után.
Mielőtt még Grasse-ba, a parfüm fővárosába érkeztünk volna, megálltunk Eze-ben (http://www.eze-tourisme.com/en/decouvrir-visiter-se-divertir-2/visit-eze/village-and-exotic-garden.html), ebben a kis tengerparti gyöngyszemben. Elbűvölő hely...
Eze
A hegyoldalba épült városkának van egy kaktusz- és pozsgáskertje, kecses női szobrokkal és gyönyörű kilátással a tengerre:



Grasse-ba tartunk tovább, ahol már várnak ránk a Fragonard parfümgyárban (http://www.fragonard.com/parfums_grasse/GB/fragonard/grasse/). Kapunk egy kis F matricát a ruhánkra, hogy el ne vesszünk :), s már indulunk is körülnézni. Először egy kis általános tájékoztatás a fogadótérben, majd bemehetünk a boszorkánykonyhába is.
Az előtérben
Alapanyagok

Már folyékony állapotban
A késztermékek
A gyár és a parfümgyártás története mellett megtudhattuk, hogy idén, mint illat, a jázmin van a középpontban náluk. Van egy szuper térképük a falon arról, hogy honnan származnak az alapanyagok, melyek jórészt virágok, de lehet akár a szantálfa is; egy-kettőt ezekből egy-egy zsákban ki is tettek ide. A térképen ott van a kis Hongrie is, a kamillával és ezzel az Immortelle nevű növénnyel, amire senki nem tudta a magyar fordítást. Ahogy utánakutakodtam itthon, talán az lehet, amit mi szalmavirágnak ismerünk, s az egyik honlapon ezt találtam róla (http://www.otvenentul.hu/):

Immortelle: a fiatalság virága
A név franciául annyit jelent, halhatatlan. A magyarul homoki szalmagyopár névre hallgató szalmavirág annak köszönheti ezt az elnevezést, hogy száraz állapotban is megőrzi formáját és színét. A szépségipar legújabb felfedezettjéről mostanra az is kiderült, hogy virágjának olaja valóságos szépségelixír: serkenti a bőr kollagénjének szintézisét, és erősíti a kötőszöveteket. Ezek az adottságai teszik az immortelle-olajat az anti-aging kozmetika igazi favoritjává. 

A L'Occitane-nak is van egy kollekciója ilyen név alatt (http://hu.loccitane.com/immortelle,16,2,14458,0.htm)

A parfüm gyártásának hagyományai egyébként a 16. századra nyúlnak vissza, alapja a bőrcserzés, bőrkikészítés volt. Ebben az időben még nem voltak túl jószagúak a kikészített bőrből készült termékek, ezért kitalálták, hogy illatosítani kellene őket. Közben a bőripar lehanyatlott, a parfümkészítés viszont megmaradt, sőt, új iparággá nőtte ki magát a megnövekedett keresletnek köszönhetően.
A látogatás természetesen a boltban ért véget, ahol először megszaglászhattunk több parfümöt, majd következhetett a vásárlás. Én a modernnek mondott, gyümölcsös illatot választottam: 
J-nek egyik sem ízlett a kóstoltakból, de addig keresgélt aztán az üzletben, míg ki nem szúrta kedvenc tonkababját egy másik terméknél :)):
A háromszög és benne a megnevezett illatok azt a hármasságot szimbolizálják, mely szerint a parfümben lévő illatanyagok három szinten szabadulnak fel. 
Utánakerestem az én 'szép kedves'-emnek is, mi az ő három szintje, s jé, nekem is van tonka babom:
"Belle Chérie in its flowery Bag: A bouquet of flowers, fruits, and wood to celebrate this carefree fragrance: A top note of tangerine and star fruit, a middle note of jasmine, heliotrope and lily-of-the-valley and a back note of sandalwood, tonka bean and vanilla."

Itt is egy könyv és a belőle készült film ajánlott erősen, annak ellenére, hogy elég horrorisztikus a sztori, A parfüm: http://partvonal.hu/patrick-suskind-a-parfum---egy-gyilkos-tortenete 

Magyarországon is él és alkot egyetlen ún. parfümőr, avagy orr, akinek az a hivatása, hogy parfümöket kreál, Zólyomi Zsolt. Ha jól tudom, egyénileg is el lehet akár menni hozzá és készíttetni saját, egyénre szabott parfümöt: http://www.zolyomiparfums.com/

Az illatokkal eltelve teszünk egy sétát Grasse-ban, eszünk egy fincsi quiche-t, a 'francia pizzát', ami laktató, könnyen hozzá lehet jutni (pékségekben általában), így az ilyen utaknál, ahol általában szűkre szabott a szabadidő és nem fér bele, hogy órákat várjunk az éttermi kiszolgálásra (ezzel tavaly elég rossz tapasztalataink voltak a franszia körút során, ezért is ettünk csak egyszer ilyen beülős helyen az idén, itt ellenben minden szuperül ment, gyorsan, kedvesen), ezért nagyon praktikus is, és nem utolsósorban, nem is annyira drága. Hátránya, hogy adott esetben állva, mint a lovak, kell megenni, mert az árusító helyeken nincs mindig asztal. (Receptek pl. itt: http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/pite/quiche). 

A városnézés után elbuszozunk következő szállásunkra, ahol három éjszakát töltünk egymás után. 


Előző és következő napjaink:
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2015/08/ahol-leanderbol-van-kerites-provence-5.html
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2015/08/ahol-leanderbol-van-kerites-provence-4.html
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2015/08/ahol-leanderbol-van-kerites-provence-3.html
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2015/08/ahol-leanderbol-van-kerites-provence-1.html

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése